EMS ολόκληρου σώματος σε κέντρα γυμναστικής

Ηλεκτρική μυϊκή διέγερση ως εκγύμναση ολόκληρου του σώματος: πολυκεντρική μελέτη σχετικά με τη χρήση EMS ολόκληρου σώματος σε κέντρα γυμναστικής

 

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

 

Στα τέσσερα κέντρα γυμναστικής, 134 εθελοντές (102 γυναίκες και 32 άνδρες ) κατά μέσο όρο 42,5 ετών ερωτήθηκαν, ελέγχθηκαν, συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου (n = 10) και εξετάστηκαν με βάση την ηλικία και το φύλο πριν και μετά από έξι εβδομάδες εκγύμνασης. Συμπεριλαμβανόταν ο προσδιορισμός της μέγιστης δύναμης, της σωματικής αντοχής, του σωματικού βάρους, του ποσοστού σωματικού λίπους, της περιφέρειας, της συχνότητας και της έντασης των πόνων της μέσης και των συμπτωμάτων της ακράτειας, καθώς και της γενικής κατάστασης των συμπτωμάτων, της διάθεσης, της ζωτικότητας, της ευστάθειας και του περιγράμματος του σώματος.

Οι 12 συνεδρίες εκγύμνασης δύο φορές σε εβδομαδιαία βάση με τις εξής παραμέτρους εκγύμνασης: διάρκεια/ διάστημα παλμού 4 s /4 s, 85 Hz, ορθογωνικοί παλμοί, πλάτος παλμών 350 μs. Μια συνεδρία εκγύμνασης 25 περίπου λεπτών με στατικές θέσεις ασκήσεων ακολούθησε μια περίοδο εξοικείωσης συνολικής διάρκειας 10-15 λεπτών. Η συνεδρία εκγύμνασης ολοκληρώθηκε με πεντάλεπτο πρόγραμμα χαλάρωσης (διάρκεια παλμού 1 s, διάστημα παλμού 1 s, 100 Hz, ορθογωνικοί παλμοί, πλάτος παλμού 150 μs).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Στο 82,3% μειώθηκαν οι πόνοι στη μέση, στο 29,9% δεν παρουσιάστηκε κανένα σύμπτωμα μετά. 40,3% διαμαρτυρήθηκαν για χρόνιο πόνο πριν και 9,3%, μετά την ολοκλήρωση. Το 75,8% παρατήρησαν βελτίωση στην ακράτεια, και 33,3% δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα μετά. Ο αριθμός των ιατρικών παθήσεων ήταν αισθητά μειωμένος (περίπου 50%). Η μέγιστη δύναμη αυξήθηκε κατά 12,2%, ενώ η μυϊκή αντοχή 69,3%. Οι γυναίκες επωφελήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άνδρες (13,6% έναντι 7,3%). 18 συμμετέχοντες διέκοψαν πρόωρα την εκγύμναση. Δεν εντοπίστηκαν αλλαγές στην ομάδα ελέγχου. Το σωματικό βάρος και ο BMI παρέμειναν σχεδόν ίδια. Το ποσοστό σωματικού λίπους μειώθηκε κατά 1,4% στην ομάδα εκγύμνασης, αυξήθηκε κατά 6,7% στην ομάδα ελέγχου. Τα άτομα νεότερης ηλικίας που συμμετείχαν στην εκγύμναση έχασαν περισσότερο βάρος από τα άτομα γηραιότερης ηλικίας. Μεταξύ των γυναικών στην εκγύμναση, οι περιφέρειες του σώματος μειώθηκαν σημαντικά στο στήθος (-0,7 cm), στους μηρούς (-0,4 cm), στη μέση (-1,4 cm) και στους γλουτούς (-1,1 cm). Μεταξύ των ανδρών, η μείωση παρατηρήθηκε στη μέση (-1,1 cm) με ταυτόχρονη ανάπτυξη στο άνω τμήμα του βραχίονα (+1,5 cm), το στήθος (+1,2 cm) και τους μηρούς (+0,3 cm). Η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε καμία βελτίωση και παρουσίασε αύξηση στην περιφέρεια και τους μηρούς μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Βελτιώθηκε η αίσθηση του σώματος, με 83,0% να παρουσιάζουν λιγότερη ένταση, 89,1% μεγαλύτερη σταθερότητα και 83,8% υψηλότερες επιδόσεις. 86,8% παρατήρησαν θετικά αποτελέσματα στο περίγραμμα του σώματος. 90,0% των συμμετεχόντων αντιλήφθηκαν την εκγύμναση θετικά. Οι υψηλές εντάσεις έφεραν πιο σημαντικές βελτιώσεις για τους ασθενείς με συμπτώματα αλλά αύξησαν την εμφάνιση των μυϊκών πόνων.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

Η εκγύμναση ολόκληρου του σώματος με EMS αντιπροσωπεύει μια ικανοποιητική μέθοδο για τη μείωση εξαιρετικά κοινών συμπτωμάτων της μέσης και της ακράτειας. Οι αυξήσεις σε δύναμη αντιστοιχούν στην εμπειρία με συμβατική εκγύμναση δύναμης και σε μερικές περιπτώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Τα στοιχεία του περιγράμματος του σώματος και της διάθεσης προσελκύουν άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Έτσι, η EMS ολόκληρου του σώματος είναι μια αποτελεσματική μορφή εκγύμνασης που προσελκύει ένα ευρύ φάσμα στοχευμένων ομάδων.

(VATTER, J., Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, 2003; δημοσίευση AVM Verlag, Μόναχο 2010)

EMS ολόκληρου σώματος σε κέντρα γυμναστικής.pdf