Ακράτεια ούρων

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

 

Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να διερευνηθούν τα αποτελέσματα της εκγύμνασης με EMS στην ακράτεια ούρων.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

 

Η παρουσία, ο τύπος και η ένταση των συμπτωμάτων ακράτειας ούρων διερευνήθηκαν σε 49 άτομα με παθήσεις της μέσης με τη βοήθεια αρχικών και διαδοχικών ερωτηματολογίων (GAUDENZ 1979). Μια ακράτεια ευρέως ελαφριάς προς μέτριας μορφής ήταν παρούσα σε 17 άτομα (15 γυναίκες, 2 άνδρες) κατά μέσο όρο 47 ετών.

10 συνεδρίες εκγύμνασης EMS, δύο φορές την εβδομάδα, εκάστη εκ των οποίων διάρκειας 45 λεπτών, πραγματοποιήθηκαν με τις ακόλουθες παραμέτρους εκγύμνασης: παλμό διάρκειας 4 s, διάστημα παλμού 2 s, συχνότητα 80 Hz, χρόνο ανόδου 0 s, πλάτος παλμού 350 μs. Στη διαδικασία, μια περίοδο περίπου 25 λεπτών εκγύμνασης υπό επίβλεψη, κατά την οποία εκτελέστηκαν 

διάφορες στατικές θέσεις άσκησης, ακολούθησε μια περίοδο εξοικείωσης διάρκειας 10-15 λεπτών σε κάθε περίπτωση για την προσαρμογή των εξατομικευμένων δυνάμεων παλμού. Η περίοδος εκγύμνασης ολοκληρώθηκε με πεντάλεπτο πρόγραμμα χαλάρωσης (διάρκεια παλμού 1 s, συχνότητα 100 Hz, χρόνο ανόδου 0 s, πλάτος παλμού 150  μs.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Ανακούφιση των συμπτωμάτων ακράτειας ούρων επιτεύχθηκε σε 64,7% των περιπτώσεων. 23,5% απαλλάχτηκαν από τα συμπτώματα. Μείωση των συμπτωμάτων προέκυψε σε 24,4%, και 35,9% δεν παρατήρησαν καμία αλλαγή. Τα αποτελέσματα αυτά αντιστοιχούσαν σε κάποιο βαθμό στις βελτιώσεις που έχουν αναφερθεί για θεραπείες της ακράτειας με ειδικές, τοπικές ηλεκτρομυϊκές θεραπείες (πρβλ. Eriksen 1987, Sebastio 2000, Salinas Casado 1990, Meyer 2001).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η εκγύμναση EMS ολόκληρου του σώματος αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο προπόνησης. Παράλληλα, επιτυγχάνονται θεραπευτικοί στόχοι, όπως η ανακούφιση από την ακράτεια και τους πόνους στη μέση και προληπτικοί στόχοι, όπως η ανάπτυξη των μυών, η βελτίωση της σιλουέτας, καθώς και η βελτίωση της διάθεσης, της ζωτικότητας, της σταθερότητας του σώματος και η επίτευξη γενικότερης ευεξίας.

(BOECKH-BEHRENS W.-U./SCHÄFFER, G., αδημοσίευτη διατριβή, Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, 2002).

Ακράτεια Ούρων.pdf